L’origen del segon cognom del meu avi, Esteve Pujol Marot, nascut a Badalona el 10 de maig de 1916, ha estat sempre una de les meves recerques predilectes en aquest apassionant món de la genealogia.
La nissaga dels Marot és d’origen occità, com la de molts altres cognoms resultat de les diferents onades que, procedents del sud de l'actual França, van assentar-se a casa nostra.
Catalunya era, a principis del segle XV un país buit que s’ompliria gràcies a un important corrent migratori de francesos que van trobar al Principat un gran mercat de treball com a conseqüència de la crisi demogràfica que patia Catalunya des de la Baixa Edat Mitjana.
Cronològicament, podem situar l’onada migratòria francesa entre finals del segle XV i 1660. Així, entre 1490 i 1540 s’iniciaria la fase ascendent, assolint la plenitud entre 1540 i 1620. Es en aquesta fase migratòria que els germans Joan i Guillem Marot, orígen de la nissaga badalonia dels Marot, arriben a Badalona provinents de Comenge, una regió històrica d'Occitània, situada entre el País de Foix i Bigorra, el que correspon, a grans trets, a la part sud del departament francès de l'Alta Garona.
En Joan Marot, nascut l’any 1617 a Era Estela de Sent Martòri (francès Lestelle-de-Saint-Martory) un municipi del departament francès de l'Alta Garona, surt al cens de francesos de l’any 1617, al foli 231, registre 124 de Badalona. A la nota del registre hi diu:
“Juan Marot, labrador de este lugar habitante. Dixo: Señor yo soy natural del lugar de la Stela obisado de Comenge reyno de Francia, de edad de beinte años poco mas o menos y habrá diez que resido en esta Provincia. Soy soltero no etengo bienes y tengo un hermano en este lugar que se llama Guillelmo y bivo de lo que gano labrando la tierra”.
El fill d'aquest darrer matrimoni, en Diego Marot Burch, nascut a Badalona cap a l’any 1677 va ser el masover de Can Cabanyes, una masia situada a la Rambla de Sant Joan del barri de Nova Lloreda de Badalona, tal i com hi figura al Padró d’Habitants de Badalona de 1717. D’aquest matrimoni en son descendents tots els meus Marot de Badalona fins a arribar al meu avi Esteve, com es pot veure en l’arbre que adjunto.
Fonts i Bibliografia
Llistat de residents francesos a Badalona (1617).
Llibres d’Esposalles de la Catedral de Barcelona (1657-1884).
Padrons Municipals d’Habitants de Badalona (1717-1850).
Cementiri Municipal de Sant Pere de Badalona (1854-1916).
Registre Civil de Badalona (1894-1916).
Estruch Traité, Miquel. Grup de genealogía de Badalona.
Chimisanas Julià, Abelard. Grup de genealogía de Badalona.
Moreno Cullell, Vicente. La immigració francesa a Catalunya en els segles XVI i XVII (2012).