diumenge, 3 de gener del 2010

Els Ivorra i els cavallers de l’orde del Temple

Està documentat que diversos membres de la familia Ivorra van formar part de l’ordre del Pobres Cavallers de Crist o Cavallers del Temple a partir del segel XII. L’existència de l’orde dels templers a Catalunya és documentada cap al segle XII. Els comtes de Barcelona els hi varen cedir el  Castell de Granyena i el Castell de Barberà.


Els comtes van observar que les ordes militars dels templers i els hospitalers serien d’ajuda en el procés de reconquesta dels territoris conquerits per l'Islam, i així va ser. L’orde s’hi va negar, ja que la comesa a la qual ells estaven entregats era la protecció dels pelegrins als llocs sagrats pels cristians de Terra Santa. Va ser el 1143 quan Berenguer IV els va convèncer perquè col'laboressin en la tasca de reconquesta de territori musulmà a canvi de donacions i, així, gràcies a les donacions, poder garantir la seguretat a Terra Santa. D’aquesta manera l’orde dels Templers, va assolir un important paper dins de la reconquesta i també dins de la Segarra, ja que va comportar una tipologia d’edificis i, sens dubte, una de les més riques i variades d’occident.


L’orde va ocupar les zones de frontera comparables a les que també hi havia a Terra Santa, com el Castell de Miravet (d’orde templera) i altres edificis, com l'Hospital de Cervera que fou de domini Hospitaler. El seu domini fou tan gran en la contrada, que contribuirien a la construcció de convents rurals totalment dedicats a tasques agrícoles. Van construir esglésies parroquials, molins, fargues, adobaries, forns...

Controlaven també ponts, així com també controlaven els masos, masies, torres i altres construccions. D’aquesta forma podien controlar i explotar molt millor tots els recursos del camp. Van contribuir també a transformar les cases i barriades en pobles i ciutats, de manera que podem dir que eren uns grans especuladors. Construïren hostals i hospitals en llocs estratègics del pelegrinatge jacobeu. Però no només a la Segarra trobem indicis d’aquesta protecció cap al Camí de Sant Jaume, sinó que al llarg de tot el camí es troben molts enclavaments d’ordes Templeres i Hospitaleres.

Hem de tenir en compte que el Camí de Sant Jaume passa per la Segarra, concretament des de la Panadella cap a Pallerols i de Pallerols a Sant Antolí. Seguint recte arribem als Hostalets, on trobem una ermita dedicada a Sant Jordi i una font. Ens dirigim cap a Sant Pere dels Arquells i d'aquí ens dirigim a la Cabana del Monjo, se segueix el camí cap a l’esquerra que ens portarà a Cervera. El Camí de Sant Jaume era una de les rutes on els Templers donaven protecció als pelegrins.

D’entre els cavallers Ivorra vinculats amb l’orde del temple a la Segarra trobem  en Berenguer d’Ivorra l’any 1184 i Arnau d’Ivorra, l’any 1187.


Fonts i Bibliografia
Arxiu del Castell de Vilassar: Biblioteca de Catalunya
www.enciclopèdia.cat
www.castellsmedievals.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada