dijous, 15 de setembre de 2011

Novetats sobre l'origen dels Pujol de Badalona

Fins ara, pel que fa als orígens del cognom Pujol a Badalona tot semblava indicar que es remuntaven a Canyet (1428), on el matrimoni de Valensona Canyet (hereva del Mas Canyet) amb Berenguer Pujol van fer que en heretar el seu fill, Pere Pujol, la masia passés a anomenar-se Mas Pujol, o sigui que ens trobàvem davant un únic Mas, el Mas Canyet, que per matrimoni va passar a  anomenar-se Mas Pujol.

Arrel però d'unes visites a l'ANC d'en Jaume Pujol-Busquets aquest mateix estiu, revisant documents del Fons Pujol-Blanch-Garriga, concretament la còpia del testament de Valensona Canyet, ha pogut confirmar una sospita que ja tenia de feia temps: el Mas Canyet i el Mas Pujol són dos masos diferents.


Això ho demostra el fet que en Berenguer Pujol figura com a hereu del Mas Pujol i la Valensona com a hereva del Mas Canyet, i en el testament ella confia la seva heretat al qui rebi també el Mas Pujol del seu marit, realitzant així la unió dels dos Masos.

Com ens diu en Jaume Pujol-Busquets, pel que sembla, qui ho heretà tot fou en Pere Pujol, però la clàusula de que si en Pere no ho hereta, ho hereti l'hereu del Mas Canyet, deixa la porta oberta a que ambdós masos es tornessin a separar... i per tant es desmunta la teoria que els Masos Pujol i Canyet de Badalona eren un mateix Mas, ben al contrari, dos masos diferents que per matrimoni van anar a mans d'un mateix hereu, en Pere Pujol (1428).


Fonts i Bibliografia 

PUJOL-BUSQUETS, Jaume: 2011.
Fons de l'Arxiu Nacional de Catalunya: 2011.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada