dilluns, 20 d’agost del 2012

Pere Ivorra de Polop i la Cala de Finestrat


Els meus avantassats Pere Ivorra de Polop i Felip Martínez de Finestrat figuren com a expert s municipals en un document de l’any 1677 on es signa la concòrdia entre Benidorm i Finestrat per establir els límits municipals.
Per establir les nous límits municipals es va haver d'arribar a un acord amb Jacinto Forner, senyor de Benassau i baró de Finestrat [5]. Les relacions amb la senyora de Benidorm eren bones i sabem que el 1668 Jacinto Forner li havia fet un censal, és a dir un préstec hipotecari, per valor de 2.000 lliures valencianes a un interès del 5%. Anys més tard els dos senyors van signar una concòrdia el 1677 per posar-se d'acord sobre els límits entre ambdues poblacions. Per ser dona, Beatriu Fajardo no intervé en l'acord i el seu fill gran actua en nom seu. S'indica que hi ha algunes diferències entre tots dos senyors pel que fa a les fites i límits per "haver esborrat el temps alguns d'ells i com d'aquestes diferències i pretensions poden resultar i habitualment resulten molts i grans litigis, odis, rancors i excessius despeses, així entre els dits senyors barons com entre els vassalls de les baronies es prefereix arribar a un acord amistós.



Per això els dos senyors van nomenar experts dels seus senyorius respectius que recorreguessin el terme dels dos municipis i fixessin els límits. Per part de Benidorm es van nomenar Pere Ivorra, Bertomeu Navarro i Joan Devesa, veïns de Polop. Per part de Finestrat es va designar a Antoni Llorca de Joan i Felip Martínez, veïns d'aquest municipi. Els experts van arribar finalment a un acord i els senyors es van reunir a Alacant el 10 agost 1677. Davant del notari Giner Gozálbez acordar:
  • Posar una fita en el punt més alt de la Serra de la Cortina o "Cap de la Cortina".
  • Posar un altre fita a la cresta de la Serra de Ortuño, que arriba fins al pas que baixa de la "Cova de Noguet" i d'allí a la "Cova Fumada".
  • Aquesta "Cova Fumada" servirà de fita, i des d'ella els límits arribarien al coll del Llamp, o "penya que va ferir el llamp", on conflueixen els termes de Polop, Guadalest i Finestrat.Que el senyal que va fer el raig en aquesta penya serveixi també de fita.
  • Que es posi també un altre fita en la partida de "les Bastides", en el lloc on es va estimbar Geroni Devesa, a la part de Polop, i d'allà a la "Foyeta de Joan Blasco", deixant la "foyeta" en el terme de Finestrat, i d'allí dret a la "Hera de Felip Martínez", i el centre d'ella servirà de fita, deixant la meitat de l'era al terme de Finestrat, i l'altra meitat al terme de Polop, i d'allí passar turó avall fins a la fita de la Vila Joiosa que estava al costat del Camí Reial.
Finalment el document estableix que el senyor de Finestrat i els seus vassalls tindran dret a mantenir les seves barques a la Cala, que pertany a Benidorm seguint un antic costum i unes bones relacions tradicionals: "tenint el senyor i encallar de Finestrat i sos vassalls embarcació pel Raconet de la Cala, que està en Terme de Benidorm, com Fins vaig fugir han tingut els demés senyors i barons de Finestrat, atent a la bona correspondència que dits senyors i barons han tingut sempre. "Com veiem en el text citat es denomina a la Cala de Finestrat com "el Raconet de la Cala". Es podria pensar que això no demostra que aquesta Cala fos de Benidorm i que l'acord podria referir-se al que actualment s'anomena, impròpiament, Cala de Benidorm.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada