dimarts, 11 de novembre del 2014

Els Cabré, una nissaga de ferrers de Vila-seca de Solcina i Cambrils

Vila-seca de Solcina, actualment Vila-seca, és una vila del Camp de Tarragona que als segles XVII i XVIII, on situem la nissaga familiar dels Cabré, no anava gaire més enllà dels dos-cents habitants.
















Tot i això, per la seva situació, l’economia de Vila-seca, basada en l’agricultura i les seves activitats complementaries deuria ser prou fructífera perquè en aquesta època eren constants els plets entre l'arquebisbe de Tarragona, Vila-seca i els comerciants de Reus a causa dels drets fiscals pertanyents a l’església i que l'ajuntament de Vila-seca tenia en arrendament.



En aquest context situem doncs l’ofici de ferrer i serraller, que en la ciutat veïna de Reus s’organitzava en la confraria de Sant Eloi i que a Vila-seca, que manté encara avui el carrer anomenat dels Ferrers, deuria fonamentar el seu treball en les eines per al camp, els estris i les activitats relacionades.


Isidre Cabré és el primer de la nostra nissaga de ferrers vilasecans a la segona meitat del segle XVII, tot i que duent el nom del patró de la pagesia difícilment va ser aquest el seu primer ofici, i els seus orígens es remunten al segle XVI al municipi de La Morera de Montsant, Priorat.

Des de l’Isidre però seran cinc les generacions seguides de ferrers, que a la tercera generació es desplacen a la vila veïna de Cambrils i no és ja fins ben acabat el segle XIX quan en Josep Cabré i Parés, probablement mogut pels canvis en el context social i econòmic de la època, trenca la tradició familiar i es fa veterinari.















Més endavant, el fill d’en Josep, en Telesforo Cabré, ja en ple segle XX, farà, com molts, les maletes i enfilarà cap a les comarques de Barcelona, per quedar-s’hi.

Avui, el responsable de dur el cognom Cabré més enllà de la desena generació campa pel baix Maresme dedicant-se a altres menesters prou diferents als de l'ofici dels seus avantpassats però que li requereixen, com a ells, estar sovint entre l’enclusa i el martell, oi August?

El gener de 2016 l'August CabBorrallo va tenir la oportunitat de passejar pels mateixos carrers de
Vila-seca i Cambrils on traginaven els seus avantpassats ferrers del Tarragonès, Baix Camp i Priorat.



Nota: Com sempre s'agraeix qualsevol informació que permeti ampliar la investigació en la recerca genealògica d'aquest cognom. bielblanco@gmail.com

1 comentari:

  1. Quina nissaga nano! Així que cap al febrer toca calçotada a Vila-seca oi? Molt bona feina Gabi!!!

    ResponElimina