divendres, 13 d’agost de 2021

El meu 10è besavi, l'any 1666, era funcionari municipal a Polop.

Sempre aprofito les vacances d’estiu per reprendre les meves recerques genealògiques i avui he tornat a la Marina Baixa, la terra de la meva àvia. Remenant a la xarxa he anat a trobar una transcripció de l’acta d’un Consell General, celebrat a Polop l’1 d’abril de 1666, que va suposar la creació del Reg major de l’Alfà. En aquest Consell hi és present el meu desè besavi, en Pere Ivorra, que pel que sembla, en qualitat de mostassaf, va ser el primer funcionari municipal de la família.


El mostassaf, o mostassànom d’origen àrab muhtasib (qui fa mèrits davant de Déu amb els seus afanys per la comunitat) era el nom emprat per designar el funcionari municipal encarregat de vetlar pel bon funcionament dels mercats urbans, contrastar pesos i mesures, fixar preus i fer justícia. Vindria a ser una mena de tècnic de promoció econòmica o tècnic de mercats, però una mica més atrafegat i molt transversal perquè també era l’encarregat d’altres qüestions públiques com la higiene, l’urbanisme o la vigilància de les escoles.Aquesta institució araboandalusí fou adaptada posteriorment per les viles de la Corona d’Aragó. De fet a València i a Mallorca els mostassafs tenien seu pròpia, la llongeta, on guardaven els pesos i mesures oficials, hi tenien una còpia dels llibres de mostassafia i desenvolupaven les seues tasques administratives, en definitiva el centre de promoció econòmica de l’època. 

 

El Mostassaf va ser suprimit, com tantes altres coses, el 1715, en els Decrets de Nova Planta, tot i que alguns municipis d’arreu de la Corona d’Aragó en van continuar nomenant durant anys, sobretot per la seva utilitat pública.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada