dissabte, 13 de febrer de 2021

Catorze generacions a Argentona!

El meu insomni matutí d’avui, abans de preparar-me per la sortida en bicicleta,  l’he dedicat a remenar en el meu arbre genealògic perquè recordava tenir algun avantpassat remot a la magnífica vila maresmenca d’Argentona, on fa poc menys de dos mesos he fixat la meva residència.

 

El meu besavi, Nicolau Pujol Graner (Badalona, 1894) era besnét de l’Esteve Pujol Canals (Badalona, 1809) besnét d’en Jaume Pujol Mas (Cabrils, 1748) que a la vegada era besnét d’en Jacint Riera de Sant Mateu Vinyals (Premià de Dalt, 1652) net de l’Antic Vinyals Terrades d’Argentona.

 

Tot semblava indicar doncs, que el meu avantpassat Antic Vinyals i Terrades casat amb la Maria Galceran i Joaní de Canyamars, va néixer abans del 1600 al veïnat de Clarà d’Argentona, al Mas Vinyals. 

 

Un cop ordenades les dades al meu arbre d’avantpassats, no podia sinó aprofitatr la sortida en bicicleta amb #joanbobacyclingtours per fer una mica de ruta genealògica, i tot calentant hem pujat cap al veïnat de Clarà per visitar el Mas Vinyals, datat el 1.340.


El Mas, també conegut com Ca l’Omedes, és en l’actualitat una fastuosa mansió amb servei de vigilància i tot, malgrat ser en els seus orígens una granja ramadera. 
Als mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona es diu del Mas Vinyals que és una masia catalogable com a tipus II, segons Bonet i Garí; de planta baixa i pis, amb golfes, i teulada a dues aigües que conserva elements característics de l'època gòtica en façana, com ara el portal adovellat i les finestres amb pedra treballada. Sembla que s’hi pot observar també els carreus vistos a les cantonades, això és clar si no fos una finca privada d’us residencial de la que no se’n pot veure més que les dues tanques d’accés, ben protegides per tot tipus de vigilància. No sé si #nenagambaheritagetours hi podrà fer alguna cosa.


Doncs res, que se m’ha girat feina perquè ara em toca remenar arxius per tal de trobar els avantpassats de l’Antic Vinyals, que m’ha convertit, poca broma, en argentoní de catorzena generació. Jo que creia que era nou al poble. 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada